Heinz Kuttin rezygnuje ze stanowiska

Utworzono: 03.04.2018 14:59 / sk

Austriacki Związek Narciarski (ÖSV) ogłosił dzisiaj, że Heinz Kuttin podjął decyzję o zakończeniu współpracy na stanowisku trenera kadry narodowej.

Miniony sezon Austriacy zakończyli bez ani jednego zwycięstwa w zawodach Pucharu Świata. Nie udało im się również stanąć na podium żadnej z dużych imprez – Igrzysk Olimpijskich, Turnieju Czterech Skoczni czy Mistrzostw Świata w lotach narciarskich. Poczynania sztabu szkoleniowego Heinza Kuttina spotkały się w związku z tym ze sporą krytyką, co z kolei miało znaczący wpływ na decyzję 47-latka.

„Bardzo mi przykro z tego powodu. Niektórzy są po prostu bardziej wrażliwi. Prosiłem również media o uszanowanie tego faktu,” powiedział Peter Schroecksnadel, prezes Austriackiego Związku Narciarskiego podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Innsbrucku.

Następca Heinza Kuttina, który stanowisko trenera kadry piastował od kwietnia 2014 roku, nie został jeszcze wyłoniony. Były kombinator norweski Mario Stecher, który zastąpił na stanowisku dyrektora sportowego ds. skoków i kombinacji norweskiej Ernsta Vettori, powiedział, że na chwilę obecną trwają rozmowy z trzema, czterema kandydatami.

Stecher potwierdził, że austriaccy trenerzy pracujący obecnie na kontraktach poza granicami kraju jak na przykład Alexander Stoeckl, na temat których spekulowały austriackie media, nie są brani pod uwagę.