3
Østerrike
1068.9

Piotr Zyla (130.5 m og 123 m), Dawid Kubacki (129 m og 119.5 m), Maciej Kot (130.5 m og 121.5 m) og Kamil Stoch (130.5 m og 124.5 m) tok en gullmedalje i lagkonkurransen i VM med totalt 1104.2 poeng.

Anders Fannemel 131 m/112.5 m; Johan André Forfang 126.5 m/138 m; Daniel André Tande 126 m/126 m; Andreas Stjernen 127.5 m/125 m kom på andre plass 25.7 poeng bak vinnerne. Østerrike med Michael Hayboeck (130 m/118.5 m), Manuel Fettner (126.5 m/121 m), Gregor Schlierenzauer (124 m/113.5 m) og Stefan Kraft (134 m/126 m) på laget, ble nummer tre. Tyskerne som lå på tredje plass før sistemann Andreas Wellinger, tapte kampen om medalje og kom til slutt på fjerde plass.

Det var et tøfft renn. Ikke bare på grunn av et veldig nøyt nivå, men også grunnet værforhold. Det var veldig stille i første omgang, men i finalen kjempet hopperne med skiftende vind.

Michael Hayböck, Manuel Fettner, Gregor Schlierenzauer, Stefan Kraft

Overraskende endringer i finalen

Polen var i ledelsen etter førsteomgang og hadde 17.4 poeng på Østerrike, 18.8 poeng på Tyskland, mens Norge lå 27.6 poeng bak. I finalen endret de beste lagene plasseringen hele tiden grunnet et skiftende vind. Den fjerde gruppen i finalen hadde, bortsett fra Stefan Kraft, mer eller mindre flaks i bakken.

Kamil Stoch, Maciej Kot, Dawid Kubacki, Piotr Zyla

Zyla og Stoch sikrer seier

Det var kun polakkerne som leverte gode åtte hopp. "Det var en vanskelig konkurranse. Jeg visste ikke hva slags forhold jeg vskulle ha og det var kaldt", sa Dawid Kubacki som måtte gå av satsen to ganger.

Andreas Stjernen, Daniel Andre Tande, Johann Andre Forfang, Anders Fannemel

Stefan Horngacher utnyttet reglene og satte satsen ned for Piotr Zyla i den første gruppen. Derfor til tross for et nest lengste hopp på 130,5 m (Anders Fannemel landet på 131 m) fikk han 4.9 bonuspoeng. Deretter utvidet Polen ledelsen i hver gruppe. Til slutt tok de sin første en gullmedalje i historien. "Det er en fantastisk dag for oss", sa glade Kamil Stoch.

Forfang med bakkerekord

Norge bommet ved starten. Anders Fannemel hoppet ned til kun 112,5 m og mistet verdifulle poeng, men Norge lå på fjerde plass før finaleomgangen. Så satte Johann Andre Forfang en ny bakkerekord på 138 m og Norge var tilbake i kampen om pallplass. Både Andreas Stjernen og Daniel Andre Tande leverte solide hopp sik at Norge endte på andre plass. "Dette er utrolig. Først var vi på toppen, så mistet vi alt, så kom Forgang og satte en ny bakkerekord" kommenterte Stjernen. Det var Norges femte sølv medalje i VM.

Uflaks Leyhe

Da Forfang leverte dagens lengste hopp, hoppet Stephan Lehye ned til 103,5 m. Tyskland kom bak Østerrike, men situasjonen endret seg igjen da Gregor Schlierenzauer hoppet på 113,5 m, og Østerrike ble plutselig nummer fire. Det var til slutt Stefan Kraft (126 m) og Andreas Wellinger (119,5 m) som avgjorde kampen om tredje plassen. "Vi hadde en medaljesjanse. Vi leverte seks gode hopp, men dessverre ble det også to dårlige", sa Werner Schuster.

Rørt Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer som har vunnet seks VM-medaljer i lagkonkurranse, fire av dem var gull, var veldig rørt. "Jeg er veldig takknemlig at jeg kunne delta i VM og vil takke gutta på laget", sa østerrikeren. "Vi hadde flaks i finalen. Jeg forventet ikke å ta fire medaljer i Lahti, bronse i lagkonkurransen er en veldig fin avsluttning på VM", sa Stefan Kraft.

Slovenia kom på femte plass. Finland ble nummer fire, mens Tsjekkia og Japan delte sjuende plass.

Russia (9.), Switzerland (10.), USA (11.) og Kazakhstan (12.) kvalifiserte seg ikke til finalen.